a−b | ||
Dla odcinków : |AB|=a , |AC|=b a>b r=|BD|=DE|=DC|= | bo | |
2 |
a−b | ||
|AB|=b+2r ⇒ r= | ||
2 |
a−b | a+b | |||
|AD|=|AC|+r= b+ | = | −−− śr. arytmetyczna | ||
2 | 2 |
a+b | a−b | |||
z tw. Pitagorasa w ΔADE : |AE|2=|AD|2−|DE|2 = ( | )2−( | )2 = ab | ||
2 | 2 |
|AD| | |AE| |
| √ab | ||||||||||
= | ⇒ | = | |||||||||||
|AE| | |AF| | √ab | |AF| |
2ab | ||
to|AF|= | −−− śr. harmoniczna | |
a+b |
a−b | a+b | |||
z tw. Pitagorasa w ΔDGA: |AG|2= |DG|2+|AD|2⇒ |AG|2= ( | )2+( | )2 | ||
2 | 2 |
a2+b2 | ||
to |AG|= √ | −−− śr.kwadratowa | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |