f. kwadratowa
hulk: hej nie wiem co mam zrobić w tym zadaniu, wszelkie próby okazały sie klęską

dlatego
jesteście jedyną nadzieją
√2x+5 − 1= x
16 mar 19:37
azeta: ja bym np zrobil w ten sposób, oczywiście zaczynając od dziedziny
√2x+5=x+1
2
√2x+5+3=2x+5
i podstawiam t=
√2x+5
więc mam 2t+3=2t
2+5
16 mar 19:41
5-latek: lub 2x+5≥0 i x≥0
√2x+5=x+1/2
2x+5=(x+1)2 dalej Ty
16 mar 19:48
ICSP: Założenia z dziedziny + założenia o nieujemności obu stron + podniesienie do kwadratu.
16 mar 19:49
hulk: dzięki
16 mar 19:51