Prosta l ma równanie
Yeahhh: Prosta l ma równanie 6x+10y+7=0. Wyznacz równanie prostej k prostopadlej do prostej l
przechodzącej przez punkt A(−6,1).
16 mar 18:55
Yeahhh: i przechodzącej *
16 mar 18:58
marmolada: prosta l: y=−6/10x−7/10
prosta prostopadła k ma współczynnik a=6/10
i wzór y=6/10x+b
podstawiasz punkt A do tego wzoru i tyle
1=−6*6/10+b
16 mar 19:07
marmolada: liczysz dalej b, następnie podstawiasz do wzoru prostej k
16 mar 19:09
marmolada: liczysz dalej b, następnie podstawiasz do wzoru prostej k
16 mar 19:09
Yeahhh: Ale jakoś dziwne wyniki mi wychodzą. Mogłabym prosić o rozpisanie?
16 mar 19:53