funkcja wymierna
dispi: Ile liczb całkowitych należy do zbioru wartości funkcji
czyli dla x<0
−6,1 −3, 2 −2,3
dla x>0
1,6 2,3 3,2 6,1
a odpowiedz ma być 3, a mi wychodzi 7 proszę o wskazówkę co robię źle
16 mar 18:54
ICSP: Pytają o liczbę liczb należących do zbioru wartości funkcji a nie do dziedziny
16 mar 19:54
dispi: czyli jak to powinno być?
16 mar 20:03
dispi: czyli jak to powinno być?
16 mar 20:05
ICSP: Najprościej jak się da, mianownik jest dodatni dla dowolnej liczby rzeczywistej x. Zatem żadna
liczba całkowita ujemna nie będzie należeć do zbioru wartości f(x). Jedynymi dodatnimi
dzielnikami 6 są 1,2,3,6. Teraz wystarczy rozważyć każdą z tych liczb.
16 mar 20:13
5-latek:

To jest wykres tej funkcji D−f= |x|+2=0 to |x|=−2 to D
f=R
16 mar 20:13
pigor: ..., 3 liczby C, bo f parzysta o wartościach
dodatnich i f(0)=3= max. ⇒ {1,2,3}∊C. ...
16 mar 20:42