rowaniania wymierne z parametrem
Dawid: | | 2m−1 | | x−1 | |
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie |
| = |
| ma jedno |
| | x+3 | | 4 | |
rozwiazanie. Wyszlo mi −2 jak wymnoszylem na kzyz i zrobilem ze delta ma byc rowna zero bo
wtedy jest jedno rozwiazanie ale w odpowiedziach jest że m∊{−3,−2} − skad to −2
16 mar 18:39
Dawid: Czy ktos ma pomysł?
16 mar 19:27
Dawid: Czy ktos ma pomysł?
16 mar 19:30
Reqe: Napisz krok po kroku jak to robisz
16 mar 19:40
Reqe: Przypominam, iż równanie wymierne ma jedno rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy równanie
kwadratowe ma jedno rozwiązanie rózne od 1 lub 2 rozwiązania, z których jedno jest równe 1.
Warunki będą następujące:
Δ=0;f(1)≠1 oraz Δ>1; f(1)=0
16 mar 19:48