Ciągi, zad tekstowe, proszę o pomoc. :)
Maryśka: Trzy liczby (x, y, z) tworzą ciąg arytmetyczny. Jesli trzecią liczbę zwiększymy o 48, to
otrzymamy ciąg geometryczny.
Jeśli drugi wyraz nowego ciągu zwiększymy dwukrotnie, a trzeci wyraz nowego ciągu zwiększymy o
24, to ciąg znów będzie arytmetyczny.
Znajdź liczby x, y, z.
Zaczęłam tak:
c. artm. a
1 = x a
2 = y a
3 = z
c. geom. a
1 = x a
2 = y a
3 = z + 48
c. arytm. a
1 = x a
2 = 2y a
3 = z + 48 +24 = z + 72
Z czego wyszło mi, że y = 46
Próbuje podstawić pod liczby ale zawsze wychodzi 0=0, więc pomóżcie.