prawdopodobienstwo warunkowe
Przemek: Liczby od 1 do 12 ustawiono w sposób losowy w ciąg. Oblicz ,jakie jest prawdopodobienstwo
zdarzenia: liczby 5 i 7 znalazly sie obok siebie , jeśli wiadomo , ze 1 i 12 w tym ciągu nie
stoja obok siebie.
Obliczylem P(B) = 12! − 11*2*10! = 11!*10
Mam problem z P(B iloczyn A)=?
Bardzo proszę o pomoc
16 mar 18:13
Przemek: Haloo
16 mar 18:22
Przemek: Pomoże mi ktoś ?
16 mar 18:37
Przemek: A mogę liczyć chociaż na podpowiedź?
16 mar 19:04
Jacek: P(A∩B) = 1.+ 2.
Od wszystkich wariacji gdzie 5 i 7 stoją obok siebie odejmujemy te w których ponadto 1 i 12
stoją obok siebie:
1. "5" i "7" znalazły się obok siebie zajmując jedną kombinację miejsc spośród {1 2,3 4,4
5,..., 9 10.11 12 } − 9 dostępnych kombinacji dla pary liczb 1 12
| | | | | | | | | | | |
|A∩B|1= | *2!* | *10! − | *2!* | *2!* | *8! |
| | | | | | |
2. "5" i "7" znalazły się obok siebie zajmując jedną kombinację miejsc spośród {2 3, 10 11}
6 dostępnych kombinacji dla pary liczb 1 12
| | | | | | | | | | | |
|A∩B|2= | *2!* | *10! − | *2!* | *2!* | *8! |
| | | | | | |
P(B) − tak jak u
Przemka
16 mar 21:12
Jacek: korekta
| | | | | |
P(A∩B) = | *2!* | *10! − (1.+ 2.) |
| | | |
1.
2.
Chyba tak.
17 mar 07:59