:)
pati: punkty A(4,8) należy do okręgu który jest styczny do osi ox w punkcie b( 4,0 )oblicz różnicę
między pp
olem kwadratu wpisanego w ten okrąg a pole trójkąta równobocznego wpisanego w ten okrąg
16 mar 18:11
pati: Bardzo proszę o pomoc i rysunek
16 mar 18:44
Janek191:

2 r = 8 − 0 = 8
r = 4
S = ( 4, 4)
====
( x − 4)
2 + ( y − 4)
2 = 16 − równanie naszego okręgu
Pole kwadratu wpisanego w ten okrąg
d = 2 r = 2*4 = 8
P
k = 0,5 d
2 = 0,5* 8
2 = 32
======================
h = 1,5 r = 6
12 = a
√3
a = 4
√3
−−−−−
Pole Δ równobocznego wpisanego w ten okrąg
P
t = 0,5 a*h = 0,5* 4
√3*6 = 12
√3
==============================
zatem
P
k − P
t = 32 − 12
√3
====================
16 mar 18:51