Błąd bezwzględny metodą różniczki zupełnej.
Lena: Błąd bezwzględny metodą różniczki zupełnej mam obliczyć. Nie byłam ostatnio na zajęciach i nie
mam zielonego pojęcia co zrobić

a sprawozdanie trzeba oddać

/
Mógłby ktoś pomóc

Błąd ma się tyczyć pola powierzchni.
P1 = (c+a)*h/2 = 3090,855
P2= e*a = 6774,5241
P = P1+P2 = 9865,3791
a= 114,57 . odchylenie standardowe: 0,2659
c= 84,84 . odchylenie: 0,1838
e= 59,13 . odchylenie: 0,1337
h= 31
Nie wiem co jeszcze mam podać nawet

Proszę bardzo o pomoc
16 mar 18:01
Lena: Błąd dla P2 = | 114,57 * 0,1337 | + | 59,13 * 0,2659 | = ......
Błąd dla P1 = | 1/2 *( 114,57+84,84) * odchylenie h | + | 1/2 * 31 * (0,2659+0,1838) | = .....
Czy dobrze ?
16 mar 18:26
Lena: Błąd dla P2 = | 114,57 * 0,1337 | + | 59,13 * 0,2659 | = ......
Błąd dla P1 = | 1/2 *( 114,57+84,84) * odchylenie h | + | 1/2 * 31 * (0,2659+0,1838) | = .....
Czy dobrze ?
16 mar 18:26
Lena: Przepraszam że dwa razy,
16 mar 18:34
Lena: Ktokolwiek coś ?
16 mar 19:08
Lena:
16 mar 19:49
Lena: ?
16 mar 20:34
MQ: | | h | | h | | a+c | |
ΔP1=Δc* |
| +Δa* |
| +Δh* |
| −− jeśli nie ma Δh, to ostatni człon pominąć |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
ΔP2=Δe*a+Δa*e
ΔP=ΔP1+ΔP2
wszystkie człony w wartościach bezwzględnych, co mi już nie chciało się pisać
16 mar 20:40
Lena: BIG LOVE
16 mar 20:52
daras: zawsze możesz oddac sprawozdanie bez błedów wtedy będziesz miała błąd
16 mar 20:58
daras: PS> odchylenia standardowe pozaokrąglaj w górę do jednej cyfry znaczącej

bo ci sprawozdanie odwalą:(
16 mar 20:59
Lena: fuck, już obliczyłam tak jak miałam

Pójde z nadzieją że nie zwrócą na to dużej uwagi
16 mar 21:00
Lena: Tak ogólnie Daras co to za zaokrąglanie do jednej cyfry znaczącej ma znaczyć. W sensie wiem jak
to sie robi, ale po co ? Dlaczego to może być traktowane jako źle, jako błąd ?
16 mar 21:10
daras: ja bym cie wysłał z takim liczeniem do...
16 mar 21:12
daras: nie wiem jakie miałaś wejsciowe dane
tzn. z jaką dokładnością były mierzone
ale sądząc po ostatniej z nich H = 31 czyli była wyznaczana z dokłądnością do 1, to podawanie
odchyleń z dokłądn 0,0001 jest debilizmem
16 mar 21:15
Lena: Daras miałeś racje. Sprawozdanie oddane, a mogłam minutke poświęcić, aby zaokrąglić

I tu jeszcze jedno pytanko bym miała, a mianowicie skąd wzięły się te wzory na błąd, mógłby
ktoś to rozpisać jak doszło że mamy wzory akurat w takiej postaci ?
17 mar 23:12
Lena: hmmm ? ktoś ?
18 mar 17:33
Lena: ?
18 mar 20:23
daras: z policzenia różniczki zupełnej właśnie
18 mar 21:43