Ciągłość funkcji.
several27: Cześć wszystkim, potrzebuje pomocy z następującym zadankiem:
Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja f jest ciągła? Dla wyznaczonych wartości
parametrów a i b naszkicuj wykres tej funkcji i z wykresu odczytaj jej ekstremum.
| | ⎧ | (a−x)3 dla x<−1 | |
| b) f(x)∊ | ⎨ | b dla x=−1 |
|
| | ⎩ | 2(x−a) dla x>−1 | |
Chodzi mi tylko o pierwszą część, wyznaczenie a i b.
Zrobiłem tak:
lim(x→−1
−)((a−x)
3) = lim(x→−1
+)(2(x−a)) ⇒ (a+1)
3=2(x+1) ⇒ a
2+a+3=0
Co nie ma rozwiązania.
Bardzo proszę o wskazanie błędu lub podpowiedź jak rozwiązać te równanie z granicami.