matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje trygo
Robert:
oblicz tangens kąta ostrego alfa 9sin
2
alfa−cos
2
afla=1 mógłby mi ktoś ten pkt rozwiązać jak najprościej ? zupełnie niewiem jak
16 mar 17:00
Janek191:
cos
2
α = 1 − sin
2
α
16 mar 17:01
Robert:
a co z 9 ?
16 mar 17:02
Janek191:
9 sin
2
α − ( 1 − sin
2
α) = 1 10 sin
2
α = 2
2
1
sin
2
α =
=
10
5
1
y
sin α =
=
⇒ y = 1 i r =
√
5
√
5
r
więc x
2
+ y
2
= r
2
x
2
+ 1 = 5 x
2
= 4 x = 2
y
1
tg α =
=
x
2
==================
16 mar 17:06
Robert:
dzieki
16 mar 17:24
Janek191:
P = ( x, y) I OP I = r x
2
+ y
2
= r
2
y
sin α =
r
x
cos α =
r
y
tg α =
x
x
1
ctg α =
=
y
tg α
16 mar 17:31
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick