Udowodnij, że liczba 100^{0,2} jest niewymierna.
martyna: Udowodnij, że liczba 1000,2 jest niewymierna.
getin:
100
0,2 = (10
2)
0,2 = 10
0,4 = 10
2/5
Dowód nie wprost: gdyby liczba 10
2/5 była wymierna, to dałaby się przedstawić w postaci
| | a | |
ułamka |
| , gdzie a,b∊Z oraz b≠0 |
| | b | |
Podnosimy to stronami do 5−tej potęgi
100b
5 = a
5
2*2*5*5*b
5 = a
5
Liczba a
5 musi być podzielna przez 5 aby zachodziła powyższa równość. Dlatego liczba 5 musi
wystąpić przynajmniej raz w rozkładzie na czynniki pierwsze w liczbie a, wówczas w liczbie a
5
liczba 5 może wystąpić 5k razy, gdzie k∊N
+
Po lewej stronie równania, czyli 2*2*5*5*b
5 liczba 5 nie wystąpi w ilości równej liczbie
podzielnej przez 5 − sprzeczność