16 mar 16:17
ICSP: a jak rozwiązujesz ?
16 mar 16:19
Janek191:
( sin x − cos x)2 = 1
sin2 x − 2 sin x*cos x + cos2 x = 1
− 2 sin x*cos x = 0
− sin 2x = 0
x = π*k
==========
16 mar 16:22
Janek191:
Powrót
2x = π*k
==============
16 mar 16:24
biedronek: Dokładnie tak jak Janek, kwadrat do potęgi, prawa strona zmiana z jedynki trygonometrycznej.
| | kπ | |
Zostaje −2sinxcos=0 ⇒sin2x=0⇒2x=kπ dziele na dwa i x= |
| |
| | 2 | |
Jeśli to jest dobrze to skąd takie rozwiązania na wolframalpha?
16 mar 16:28
ICSP: to jest to samo
16 mar 16:34
Mila:

To są te same rozwiązania. Zaznacz na osi liczbowej.
Można rozwiązywać tak;
sinx=0 lub cos x=0
16 mar 16:36
biedronek: | | nπ | |
nπ to będzie to samo, co u mnie czyli |
| ? |
| | 2 | |
16 mar 16:39
biedronek: Dzięki, zobaczyłem dopiero po wysłaniu posta.
16 mar 16:40
biedronek: Jeszcze jedno pytanie dotyczące tego przykładu:
| | x | | √3 | |
Dochodzę do postaci sin |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | √3 | |
Czy wolno mi zamienić podaną na równość na sinx= |
| ? |
| | 2 | |
16 mar 16:53
biedronek: | | x | | √3 | |
oczywiście jest jeszcze drugi przypadek sin |
| =− |
| |
| | 2 | | 4 | |
16 mar 16:55
ICSP: nie wolno. Masz gdzieś błąd po drodze.
16 mar 16:56
biedronek: | | x | | x | | x | | x | | 5 | |
(cos2 |
| −sin2 |
| )(cos2 |
| +sin2 |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
Proszę o pomoc w znalezieniu błędu.
16 mar 17:05
ICSP: | | x | | x | | 5 | |
cos2 |
| − sin2 |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
dalej albo odczytaj z tablic, albo skorzystaj z funkcji cyklometrycznych
16 mar 17:11
biedronek: Czy nie znając funkcji cyklometrycznych mogę dokładnie określić rozwiązania w przedziale
<−π,π>?
16 mar 17:40
ICSP: 
. Odczytać je z tablic.
16 mar 19:45