Prawdopodobieństwo wylosowania liczb
Marta: Ze zbioru (1,2,3,4,5,6,7) losujemy kolejno trzy cyfry bez zwracania. Z wylosowanych cyfr
tworzymy liczbę trzycyfrową w ten sposób, że pierwsza z wylosowanych cyfr jest cyfrą setek,
druga cyfrą dziesiątek, trzecia cyfrą jedności. Oblicz, co jest bardziej prawdopodobne
wylosowanie liczby parzystej czy wylosowanie liczby większej od 400?
16 mar 15:32
Janek191:
I Ω I = 7*6*5 = 210
nnp, npp,pnp, ppp
I A I = 4*3*3 + 4*3*2 + 3*4*2 + 3*2*1 = 36 + 24 + 24 + 6 = 90
xyz
412,413,415,416,417
421,423,425,426,427
431,432,435,436,437
I B I = 4*6*5= 120
więc
P( A) < P( B)
============
16 mar 15:43