Tabelka hornera
Jonek: Jak w tym przykładzie zastosować tabelkę hornera ?
−2x3 − x2 + 5x − 2 = 0
16 mar 14:20
Qulka: dla x=1
16 mar 14:21
J:
najpierw musisz znaleźć jeden z pierwiastków
16 mar 14:22
Jonek: Dlaczego x=1 ?
16 mar 14:22
J:
..już nie musisz
16 mar 14:22
Janek191:
Bo − 2*1 − 1 + 5 − 2 = 0
16 mar 14:23
J:
bo : W(1) = 0
16 mar 14:23
Jonek: Czyli tabelkę hornera zaczynamy od 0 tak ?
16 mar 14:28
J:
co to znaczy od 0 ?
16 mar 14:31
Jonek: Pierwsza wartość w lewym dolnym wierszu tabelki.
16 mar 14:32
J:
−2
16 mar 14:33
Jonek: No i właśnie nie wiem dlaczego −2
16 mar 14:34
J: zawsze przepisuje sie pierwszy współczynnik, tutaj masz: − 2
16 mar 14:39
16 mar 14:40
Qulka: tak,tam wpisujesz 1
16 mar 14:42
Jonek: A dlaczego 1 ?

Wiem że to wkurzające, ale kompletnie teo nie rozumiem
16 mar 14:42
J:
bo x = 1 jest jednym z pierwiastków i wykonujesz dzielenie przez: x − 1
16 mar 14:43
Jonek: Czyli aby znaleźć ten pierwiastek, po podstawieniu do równania musi wyjść 0 tak ?
16 mar 14:45
Qulka: tak
16 mar 14:46
PW: A dlaczego stosujesz schemat Hornera, którego nie rozumiesz?
Zwyczajnie podziel
−2x3 − x2 + 5x − 2 : (x−1) = −2x2 − 3x
+2x3− 2x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3 x2 +5x −2
i tak dalej
16 mar 16:17
daumiano: −2x3 −x2 + 5x − 2 = 0 (x−r) r− pierwiastek wielomianu
w (1)= 0
−2. −1. 5. 2.
↓ −2 −3. −2
1.
−2. −3. −2. 0
Rozw: (x−1) ( −2x2 − 3x −2 )
Tabela: zaczynamy od największej potegi i idziemy do wyrazu wolnego. Np. Gdy mamy przypadek
2x3 − 2=0
W(1)= 0
2(x3) 0 (x2) 0 (x) −2(wyr.wolny)
1 ↓ 1*2=2. 1*2=2. 2*1=2
2. (Przepisane) 0+2=2. 0+2=2. −2+2=0 (w tej kolumnie zawsze musi być 0,
jak nie ma to coś jest źle)
Pierwszy nawias ze wzory (x−r) a drugi wyniki z trzeciego wiersz, tylko że potęga przy x o 1
mniejsza
Rozw. ( x − 1) ( 2x + 2)
W razie problemów pisz
17 mar 17:56
5-latek: ja tez tego schematu nie lubie (nie wybacza bledu , a przy dzielemiu widzisz
17 mar 17:58
daumiano: Jak sie zrobi kila przykładów nie mna nic trudnego

Pomylilem sie ma być ( x −1) ( 2x
2 +2x +2)
17 mar 19:20