zadania z ciągów
pszemek: Proszę o pomoc w 2 zadaniach.
zad1.
Liczby a.b.c tworzą ciąg arytmetyczny, a ich suma wynosi 39.
Liczby a−3, b−5, c−3 tworzą ciąg geometryczny. Znajd te ciągi.
zad2.
Trzy pierwiastki wielomianu w(x)= x3 + 3x2 + ax +b tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 1.
Oblicz a i b.
16 mar 13:37
J:
Zad.1)
2b = a + c
a + b +c = 39
(b−5)2 = (a−3)(c−3)
16 mar 13:41
Janek191:
z.2
u, u + 1, u − 1 − pierwiastki wielomianu
w( u) = u3 + 3 u2 + a u + b = 0
w( u + 1) = 0
w( u − 1 ) = 0
Rozwiąż ten układ ze względu na : a , b , u
16 mar 13:56