prośba !!
krysia 67: Czy ktoś mi jest w stanie to obliczyć? chciałabym zrozumiec to zadanie!
Dzienne zużycie energii elektrycznej (w setkach kWh) w pewnej firmie jest zmienna losowa X o
gęstości:
f(x)=
(−x2+2x+3)/9,dla 0<x<3
0,w pozostałych przypadkach
a) Oblicz prawdopodobieństwo, że zużycie energii w ciągu losowo wybranego dnia będzie: i)
większe niż 50(kWh); ii) między 100 a 200(kWh).
b) Oblicz prawdopodobieństwo, że w ciągu 30 losowo wybranych dni będzie 10 dni, w których
zużycie energii będzie większe niż 200 kWh. Jaki rozkład należy zastosować?
c) Oblicz oczekiwane dzienne oraz miesięczne (30 dni) zużycie energii?
16 mar 12:03
Qulka:

F(x) = (−x
3/3+x
2+3x)/9
a) i) P(X>0,5) = 1− P(X≤0,5) − 1− F(0,5) = 1 − (−(0,5)
3/3+(0,5)
2+3(0,5))/9 = 1 − 41/216 =
175/216
ii) P(1>X>2) = F(2)−F(1) = (−2
3/3+2
2+3•2)/9 − (−1
3/3+1
2+3•1)/9 = 22/27 − 11/27 =11/27
b) proponuję standardowo Bernoulliego
P(X>2) = 1− P(X≤2) − 1− F(2) = 1 − (−2
3/3+2
2+3•2)/9 =1−22/27 = 5/27
c) EX=∫xf(x)dx=∫(−x
3+2x
2+3x)/9 dx=(−x
4/4+2x
3/3+3x
2/2)/9 ]
30 =
=(−3
4/4+2•3
3/3+3•3x
2/2)/9 −0 = 5/4 = 1,25 = 125kW
miesięcznie =np = 30•125kW
16 mar 13:33
krysia 67: skąd się wzielo to F(2) w pkt b? w tresci zadania takiej funkcji nie ma
16 mar 18:22
krysia 67: moj blad jednak jest, przepraszam. Dziękuje za pomoc. Jesteś wielka
16 mar 18:27
krysia 67: a jeszcze takie pytanko czemu do pkt b podstawia się funkcje F a nie f?
16 mar 19:06
Qulka: bo F(a) to suma wszystkich mniejszych czyli P(X≤a), natomiast f(a) to tylko to jedno czyli
P(X=a)
17 mar 10:24