trójmian kwadratowy
ONA. : zad. 1:
trójmian kwadratowy y=ax2 +bx+c osiąga najwieksza wartosc rowna 18 dla argumentu (−3). do
wykresu trójmianu nalezy punkt P=(−2,16). wyznacz wspolczynniki a,b,c.
16 mar 11:52
Janek191:
p = − 3
q = 18
a > 0
P = ( − 2, 16)
więc z postaci kanonicznej mamy
f(x) = a*( x − p)
2 + q
f(x) = a*( x + 3)
2 + 18
oraz
16 = a*( − 2 + 3)
2 + 18
16 = a + 18
a = − 2
Odp. f(x) = − 2*( x + 3) + 18
Wymnóż i wyznacz a b, c
a już masz
16 mar 11:57
Janek191:
Miało być a < 0 − pomyłka
16 mar 11:58
Janek191:
16 mar 11:59
Janek191:
f(x) = − 2*( x + 3)2 + 18 = − 2*( x2 + 6 x + 9) + 18 = − 2 x2 − 12 x − 18 + 18
f(x) = −2 x2 − 12 x
a = − 2 b = − 12 c = 0
16 mar 12:02
5-latek: Czemu Janek nie rozszerasz kratek ?
Przeciez wczoraj CI sie udalo (widzialem
16 mar 12:03
Janek191:
Wykres by się nie zmieścił

q = 18
16 mar 12:04
5-latek: Tak wlasnie tez pomyslalem
16 mar 12:05