OBLICZ POLE POWIERZCHNI I OBJĘTOŚĆ OSTROSŁUPA.
ILONA: W OSTROSŁUPIE PRAWIDŁOWYM CZWOROKĄTNYM KRAWĘDŹ BOCZNA MA DŁUGOŚĆ 10 CM., AKĄT MIĘDZY KRAWĘDZIĄ
BOCZNĄ OSTROSŁUPA I PRZEKĄTNĄ JEGO PODSTAWY WYNOSI 45 STOPNI. OBLICZ POLE POWIERZCHNI I
OBJĘTOŚĆ OSTROSŁUPA.
16 mar 08:58
ILONA: prosze o pomoc ludzie
16 mar 09:12
J:
| | H | |
x − połowa przekątnej podstawy: |
| = sin45 ⇔ H = 10*sin45 oraz: x = H |
| | 10 | |
mając x olicz krawędź podstawy a
potem oblicz wysokość ściany bocznej : h
16 mar 09:19
ILONA: przepraszam cie bardzo ale mat to dla mnie czarna magia nie rozumiem tego pomozesz?
16 mar 09:24
J:
| | √2 | |
H = 10 |
| = 5√2 , zatem d = 10√2 , więc a = 10 |
| | 2 | |
| | 1 | | 500√2 | |
V = |
| 102*5√2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 mar 09:30
J:

h =
√102 − 52 =
√100 − 25 =
√75 = 5
√3
| | 1 | |
Pc= 102 + 4* |
| *10*5√3 = 100 + 100√3 = 100(1 + √3) |
| | 2 | |
16 mar 09:35
ILONA: czyli jak mozesz spr bo ja caly czas prubuje to robic
H= 10*√2/2, h=5√2
a=2*x
a=2*5√2
a=10√2
i jak sie pozbyc tego pierwiastka bo chyba tak zostac nie moze?
16 mar 09:37
J:
10√2 − to przekątna podstawy , zatem krawędź podstawy: a = 10
16 mar 09:38
ILONA: i to już całe zadanie bo mam to na prace kontrolna a wogole nie chodze do szkoly to naprawde
nie wiem o co chodzi, i dzieki wielkie
16 mar 09:41
ILONA: jeszcze raz dzieki
16 mar 09:41
ILONA:
16 mar 09:43
ILONA:
16 mar 09:48
J:
Tak , to koniec zadania , masz policzone V (objetość) i P
c (pole powierzchi całkowitej )
16 mar 09:49
ILONA:
16 mar 09:53
ILONA: dzieki
16 mar 09:54