Pytanie
Braun:
ICSP lub PW oraz inni wielcy matematycy tego forum ?
Mam pytanie odnośnie pochodnych cząstkowych ?
F(x,y)=(xy)
y
Liczę pochodną F'
x
1, korzystam ze wzoru x
n=nx
n−1
| | ∂F | | y(xy)y | |
F'x=(xy)y= |
| =y(xy)y−1*(xy)'=y2(xy)y−1= |
| |
| | ∂x | | x | |
2. Korzystam z liczby e
(xy)
y⇔e
yln(xy)
| | ∂F | |
F'x= |
| =[eyln(xy)]'=eyln(xy)*[yln(xy)]' |
| | ∂x | |
| | 1 | |
=eyln(xy)*y[ln(xy)]'=eyln(xy)*y[ |
| *(xy)'] |
| | xy | |
| | y | | y | | y(xy)y | |
=eyln(xy)* |
| =eylnxy* |
| = |
| |
| | x | | x | | x | |
I właśnie teraz moje pytanie. Praktycznie nie mogę zastosować tutaj metody numer 2 ponieważ,
przyjmując y−stałą (C) otrzymam (Cx)
C a na to jest wzór (patrz przypadek 1). Więc czemu
korzystając z tego wzoru również otrzymuję poprawny wynik ?
J:
a kto powiedział, że
nie możesz ... każda metoda liczenia pochodnej ( tutaj cząstkowej )
jest dopuszczalna , dopóki opiera się o odpowiednie twierdzenia ... nikt nie narzuca sposobu
liczenia pochodnych , byleby efekt (wynik) był prawidłowy ... w praktyce stosujue się
najprostszą metodę, bo po co wyważać otwarte drzwi
mając funkcję f(x) = x
−1 z automatu stosujemy wzór : (x)
n = nx
n−1 , ale nikt nie
powiedział,że nie możemy policzyć tą pochodną stosując np. wzór na pochodną ilorazu dwóch
funkcji
| | 0*x − 1*1 | | 1 | |
y ' = |
| = − |
| |
| | x2 | | x2 | |
równie dobrze możemy zastosować liczbę e , ale po co ?