???
bvrb: Grupę uczniów ustawiono w dwuszeregu: w pierwszym szeregu ustawiono 8 osób, a w drugim 10.
Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że dwie losowo wybrane osoby
stoją w tym samym szeregu i obok siebie?
15 mar 23:32
16 mar 01:01
Jacek: Mam pewne wątpliwości.
| |
*2 − wygląda jak liczba wariacji dotycząca wyboru dwóch osób bez żadnych ograniczeń |
| |
16 − niestety nie wiem co oznacza
16!− liczba wariacji dotycząca obsadzenia przez pozostającą 16 uczniów pozostałych miejsc.
Ogólnie to na powyższe zadanie dałbym:
A={1 2 , 2 3 , 3 4 , ....., 7 8 , 9 10 , ..., 17 18}
Ω={1 2 , 1 3 , 1 4 , ....., 4 8 , 2 10 , ..., 9 18 ,....,17 18}
16 mar 10:41
J:
| | | |
Qulka ma dobrze | − dwie dowolne osoby*2(układ A,B lub B,A)*16 ( 7 mozliwości |
| | |
ustawienia w pierwszym + 9 w drugim szeregu) * 16! ( permutacja pozostałych uczniów )
16 mar 11:20
Jacek: No dobrze a co będzie w takim razie w mianowniku − |Ω|?
16 mar 11:39
J:
18!
16 mar 11:42
Jacek: No to rozpiszmy:
, mamy zatem:
| | 18*17*16*16! | | 18*17*16*16! | |
P(A) = |
| = |
| = 16 |
| | 18! | | 18*17*16! | |
, chyba że się mylę w obliczeniach.
16 mar 11:50
J:
| | | |
tak , to jest źle  ... może tak: | *8!*10! ( wybrana ósemka w pierwszym i |
| | |
posostała dzieiątka w drugim
16 mar 11:57
Jacek: ale to jest równoznaczne 18!
16 mar 12:02
Jacek: Jedyne co mi przychodzi do głowy przy tak zdefiniowanym A:
| | | | | | | | | |
|Ω| = | *2!* | * | *16! , gdzie zamiast jak w |A| samej 16 mamy | |
| | | | | |
16 mar 12:35
Qulka: nie może być Ω=18! bo wybrane dwie osoby obok siebie nie zabraniają aby inne dwie osoby nie
stały obok siebie więc nam się duplikują te same ustawienia zależnie jakie osoby wybierzemy
16 mar 12:54
Qulka: w sumie wszystko sprowadza się do tego samego
jakby nie wybierał
16 mar 13:02
PW: Najpierw liczba wszystkich możliwych ustawień |Ω| = 18! Jest to oczywiste, stworzenie dwóch
szeregów niczego nie zmienia, kto nie wierzy niech popatrzy na "dwuszereg przemieszczony w
terenie":
•••••••• ••••••••••
Zakładam, że sformułowanie "dwie losowo wybrane osoby" to szum informacyjny, mający nas skłonić
do zastanawiania się, na ile sposobów można to zrobić. Osoby są wybrane, i już − taką parę
można ustawić na 2 sposoby, jako (a,b) lub jako (b,a).
Dokonywać permutacji nierozłącznej pary z pozostałymi 16 osobami można na 17! sposobów. Jednak
16! z tych sposobów nie spełnia warunków zadania − są to ustawienia, w którym wybrane osoby
zajęłyby miejsca o numerach 9 i 10 − "na styku dwóch szeregów":
•••••••
• ••••••••••
proponuję więc odpowiedź:
Dla dowolnych dwóch wybranych osób prawdopodobieństwo ustawienia ich obok siebie w jednym z
dwóch rzędów jest równe
| | 2·(17! − 16!) | | 2·16!·16 | | 2·16 | |
|
| = |
| = |
| . |
| | 18! | | 18! | | 17·18 | |
I znowu wychodzę na interpretatora słów
Qulki, co jest dla mnie zaszczytem.
16 mar 14:44
Qulka: 
a ja uwielbiam czytać jak porządnie potrafisz ubrać w teorię moje szalone pomysły
16 mar 14:50
Mila:
To jest zadanie z matury próbnej "Info".
16 mar 16:37