Pole sześciokąta foremnego???
kleszcz: Dany jest sześciokąt foremny, którego krótsza przekątna ma długość 4√3. Pole tego sześciokąta
jest równe:
A. 48
B. 4√3
C. 96√3
D. 24√3
15 mar 22:57
Qulka: więc a=4 więc pole =6•16√3/4 = 24√3
15 mar 22:59
kleszcz: Ale chodzi, że jakieś wzory są do tego czy jak

? W tablicach szukałem i niestety dupa...
15 mar 23:01
Mila:
a
√3=4
√3
a=4
Licz.
15 mar 23:02
Qulka: Pole to 6 trójkątów równobocznych ... wzór na pole trójkąta równobocznego jest w tablicach
maturalnych
15 mar 23:03
Eta:

|AC|=2*h(Δrównobocznego)= a
√3
15 mar 23:04
Eta:

15 mar 23:05
kleszcz: A skąd wiesz, że /BD/=a
√3 i jeszcze jedno pytanie czy jest jakiś uniwersalny wzorek na pole
sześciokąta foremnego(z chęcią go wykuję)

?
15 mar 23:05
Qulka: uniwersalny Pole szesciokąta foremnego to 6 trójkątów równobocznych ... wzór na pole trójkąta
równobocznego jest w tablicach maturalnych
15 mar 23:06
Eta:
15 mar 23:06
kleszcz: A dobra ogarniam już czemu. Tylko pytam jeszcze jest jakiś uniwersalny wzór że by szybciej
było?
15 mar 23:06
Qulka: BD to dwie wysokości trójkąta równobocznego ..tablice maturalne ..j.w.
15 mar 23:07
15 mar 23:07
kleszcz: Znalazłem coś takiego:
P=3a2√32
Dłuższa przekątna−−−−−−d1=2a
Krótsza przekątna−−−−−−d2=a√3
15 mar 23:09
5-latek:

Teraz z wiadomosci z gimnzajum oblicz a , wzor na pole szescianu znasz
15 mar 23:11
kleszcz: No tak racja, że z trójkąta charakterystycznego też się da to wyliczyć, tylko chyba
najłatwiej(dla mnie) idzie tak
a√3=4√3/√3
a=4
i ze wzoru,który wyżej jest podane przeze mnie wszystko ładnie wychodzi.
15 mar 23:14
kleszcz: *podany
15 mar 23:14
Mila:
Widzę, że nie przeczytałeś tego co napisałam.
15 mar 23:18
kleszcz: Tak Mila masz właściwie identycznie rzeczywiście

.
15 mar 23:20
kleszcz: Tylko, że od razy tak można podstawić:
3*42√32
15 mar 23:21
kleszcz: *razu.−−−właściwie to to samo.
15 mar 23:21