a2 | ||
wynik to P = | ||
16 |
b | |
= sin150 ⇒ b = a sin150
| |
a |
c | |
= cos150 ⇒ c = a cos150
| |
a |
x | AE | AE | |||
= sin150 ⇒ x = EB*sin150 | = cos150 ⇒ y = | ||||
EB | y | cos150 |
AE | ||
PDEFG = ( EB*sin150 )*( | )
| |
cos150 |
√3 | ||
sin150= (sin450 − 300)= cos300= | ||
2 |
1 | ||
cos150= (cos450 − 300) = sin300 = | ||
2 |
√3 | √3 | √3 | ||||
to P = (EB* | )(2AE) = | EB*AE = | *AE*(AB − AE)=
| |||
2 | 2 | 2 |
√3 | 1 | |||
= | *AE*( | a − AE)
| ||
2 | 2 |
x | acosx | ||
= tgx c = acosx P = x*y = ctgxy − y2tgx i osiąga maksimum dla: y+ | |||
c−y | 2 |
sinxcosx | sinxcosx | |||
Po podstawieniu do wzoru otrzymujemy: P = a2( | − | ) | ||
2 | 4 |
1 | 1 | a2 | ||||
= a2 ( | − | ) = | ||||
8 | 16 | 16 |
acosx | acosx | asinx | acosx | |||||
P = (acosx − | )*tgx* | = (asinx − | )* | = i licz | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
x | ||
tg(15)= | ||
|AL| |
|BM| | ||
tg(15o)= | ||
x |
cos2(15)+sin2(15) | ||
y=a−x* | ||
sin(15)*cos(15) |
1 | ||||||||
y=a−x* | ||||||||
|
1 | ||
a−8x=0 ⇔x= | a | |
8 |
1 | 1 | a2 | a2 | |||||
P(x)=a* | a−4*( | a)2= | − | ⇔ | ||||
8 | 8 | 8 | 16 |
a2 | ||
P▭= | ||
16 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |