matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
abcd:
Jak długo spadał kamień z wysokości 100m, gdyby nie było oporu powietrza h=
1
2
g t
2
m
g=9,81
s
2
29 lis 13:13
R.W.16l:
szkoda, że g ≈ 10
ale:
gt
2
200
200
=100 → t
2
=
→ t=
√
≈
√
20,4
(cały wynik z kalk. to
2
g
9,81
20,3873598369...) ≈ 4,5 [s] (cały wynik z kalk. to 4,5166355...) dobrze?
29 lis 13:36