wyrażenia algebraiczne
tyu:
Proszę o podpowiedź
(√ 6x − √11x + √ 6x + √11x)2 =
/// zielony x nie jest pod tym pierwiastkiem √11 lecz tylko pod "dużym" pierwiastkiem
6x − √11x + 6x + √11x + 2√(6x − √11x)(6x + √11x) =
12x+2√ (6x)2 − (√11x)2 =
12x + 12x − 2(√11x) tu jest jakiś błąd, ale nie wiem gdzie
wynik to 22x
15 mar 21:41
prosta: 36x2−11x2=25x2
15 mar 21:45
Ja: =I6x−√11xI+ 6x+√11x+2√36x2−11x2=12x+2*5x=22x
15 mar 21:49
Mila: x≥0
[(6x−√11x)12+(6x+√11x)12]2=
=6x−√11*x+2*(6x−√11x)12*(6x+√11x)12+6x+√11*x=
=12x+2*(36x2−11x2)12=12x+2*√25x2=12x+2*5x=22x
15 mar 21:49
tyu: dziękuję wszystkim
15 mar 21:52