Zadanie z podstawy, proszę o pomoc
bvrb: Punkt E = (0, 2√3) jest środkiem boku AB trójkąta równobocznego ABC, prosta AC ma równanie
y=√3x, a początek układu współrzędnych pokrywa się wierzchołkiem C tego trójkąta. Napisz
równania wysokości trójkąta ABC przechodzących przez wierzchołki A i B.
Zadanie z arkusza podstawowego, zupełnie mi nie wychodzi, proszę o pomoc
15 mar 21:33
Janek191:

y = 2
√3
y =
√3 x
−−−−−−−−−−−−
√3 x = 2
√3
x = 2
B = ( 2 , 2
√3)
A = ( − 2, 2
√3)
C = ( 0, 0)
więc
S
1 − środek odcinka BC
S
1 = ( 1, p{3])
A = ( − 2 , 2
√3)
Prosta
AS
1 − zapisz
S
2 − środek odcinka AC
S
2 = ( − 1, p{3])
Prosta BS
2 − zapisz
15 mar 21:52
bvrb: dziękuję
15 mar 23:22