−x2+8x−7=0 ⇒ (x−1)(x−7)=0 ⇒ x=1 v x= 7 to A(1,0) , B(7,0) i |AB|=6
xw=4 i treści zad. |AB|>|CD| to punkty C i D leżą nad osią OX
i są położone symetrycznie względem prostej x=4 (oś symetrii paraboli)
zatem punkty C(4+k, f(4+k)) i D(4−k, f(4−k)) dla k∊(0,3)
i |DC|=2k i h(tr)= f(4+k)=f(4−k) ⇒ f(4+k)= ........ = 9−k2
| 6+2k | ||
P(tr)= | *(9−k2) ⇒ P(k)=(3+k)2(3−k) | |
| 2 |
P=(3+4−xD}(−xD2+8xD−7)
P=−7xD2+56xD−49+xD3−8xD2+7xD
P=xD3−15xD2+63xD−49
P'=3xD2−30xD+63
P'=0 xD2−10xD+21=0
√Δ=4 xD1=3 xD2=7
z drugiego warunku Smax dla xD=3
itd