.
paularetsonn: Dana jest funkcja f(x) = |x−1| − |x+2| dla x∊R.
a) wyznacz zbiór wartości funkcji f dla x∊(−∞,−2)
b) naszkicuj wykres tej funkcji
c) podaj jej miejsca zerowe
d) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie f(x)=m nie ma rozwiązania
15 mar 21:09
irena_1: x<−2
f(x)=−x+1+x+2=3
−2≤x<1
f(x)=−x+1−x−2=−2x−1
x≥1
f(x)=x−1−x−2=−3
a)
| | ⎧ | 3; dla x∊(−∞; −2) | |
| f(x)= | ⎨ | −2−x; dla x∊<−2; 1) |
|
| | ⎩ | −3; dla x∊<1; ∞) | |
b)
Wykres składa się z:
− półprostej o początku (−2; 3) równoległej do osi OX "na lewo" od początku
− odcinka o końcach (−2; 3) i (1; −3)
− półprostej o początku (1; −3) równoległej do osi OX "na prawo" od początku
c)
−2x−1=0
−2x=1
d)
m∊(−
∞; −3) ∪ (3;
∞)
16 mar 11:01
irena_1:
a)
Zbiór wartości dla x∊(−∞; −2) to zbiór jednoelementowy {3}
16 mar 11:02
J:
a) dla x ∊ (−∞,−2) : f(x) = −x + 1 − (−x −2) = 3 , zatem w tym przedziale: Zw = 3
16 mar 11:04