matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
marcin:
trapez ABCD na rysunku jest prostokątny dłuższa podstawa ma miare
29 lis 12:57
R.W.16l:
ale co trzeba zrobic?
29 lis 13:02
R.W.16l:
aa już wiem, spróbuję
29 lis 13:03
R.W.16l:
Kąt 120stopni po przecieciu ma 90stopni i 30stopni więc korzystamy z pitagorasa: 4 (w Δ)=2x x=2 Dłuższy bok ma miarę 4+x=6
dobrze? xD
29 lis 13:06