pochodne
Kinia: Dobry wieczór! Mam problem z tym zadaniem i bardzo proszę o pomoc , bo nie wiem jak mam
przeprowadzić ten dowód

Uzasadnij, że prosta o równaniu y=2x+7 jest styczna do wykresu funkcji f określonej wzorem:
f(x)=x
3−10x−9.
15 mar 20:05
azeta: najprościej: jak znaleźć kandydata na punkt styczności

? rozwiązać równanie x
3−10x−9=2x+7,
mając już punkt (albo dwa) będzie łatwo wykazać że podana prosta jest styczna do tego wykresu
właśnie w którymś z tych punktów
15 mar 20:16
AS:
Szukam punktu wspólnego krzywej i prostej
x3 − 10*x − 9 = 2*x + 7
czyli
x3 − 12*x − 16 = 0
Wyróżnik tego równania D = q2/4 + p3/27
D = (−16)2/4 + (−12)3/27 = 0
a to świadczy o jedynym rozwiązaniem.
15 mar 20:18
ax:

f'(x)=3x
2−10
podstawiając 3x
2−10=2 ⇒ x
2=4 ⇒ x
s=−2
y
s=3
x=2 odpada ....bo

?
15 mar 20:24
Janek191:

2 x + 7 = x
3 − 10 x − 9
x
3 − 12 x − 16 = 0
x = 4
64 − 48 − 16 = 0
( x
3 − 12 x − 16) : ( x − 4) = x
2 + 4 x + 4
− x
3 + 4 x
2
−−−−−−−−−−
4 x
2 − 12 x
− 4 x
2 + 16 x
−−−−−−−−−−−
4 x − 16
− 4 x + 16
−−−−−−−−−−
0
oraz ( x + 2)
2 = 0
x = − 2
y = 2*(−2) + 7 = 3
P = ( − 2, 3) punkt styczności
y' = f '( x) = 3 x
2 − 10
y'( − 2) = 3*( −2)
2 − 10 = 12 − 10 = 2 = a
współczynnik kierunkowy danej prostej.
15 mar 20:25