graniastoslup
mats: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma 6 cm, a dłuższe przekątna jest
o 2 cm dłuższa od krótszej przekątnej. Oblicz wysokość tego graniastosłupa.
15 mar 19:41
dero2005:

a = 6
d = 2a = 12
s = a
√2 = 6
√2
D = S + 2
| ⎧ | H2 + d2 = D2 | |
| ⎩ | H2 + s2 = S2 |
|
| ⎧ | H2 +144 = (S+2)2 | |
| ⎩ | H2 + 72 = S2 |
|
S = 17
H =
√217
15 mar 20:04
mats: czemu s=a√2 a nie a√3 ?
15 mar 20:54
dero2005:
mea culpa s = a√3
15 mar 20:55
mats: i wlasnie przy a√3 wychodzi mi rownanie sprzeczne
mozesz spojrzec na to rownanie przy a√3, moze robie jakis blad
15 mar 21:01
dero2005:
faktycznie wychodzą jakieś głupoty
15 mar 21:20
dero2005:
podejrzewam, że dane są złe
15 mar 21:25