s
s: Dlaczego wzór na moc to P = I2 * R ?
skąd te I2 ? Wiem że U = I * R
15 mar 18:33
Braun:
| | U2 | |
W układach jednofazowych P= |
| więc P=I2R |
| | R | |
15 mar 18:37
elek: | | U2 | |
jak P = U * J to czemu P = |
| ? |
| | R | |
15 mar 18:40
ek: ?
15 mar 18:57
15 mar 18:58
15 mar 19:06
Janek191:
Prawa Ohma nie znacie ?
15 mar 19:07
5-latek: Oczywiscie za tak

Ale niech pisza na forum fizyka.pl (jak je maja
15 mar 19:09
Janek191:
Już raz pisałem, że " Szukajcie , a znajdziecie", ale niektórym nie chce się szukać
15 mar 19:10
Anuś:
P=I*U ;R=U/I to U=R*I podstawiam pod U .Otrzymuję P=I*R*I ;
P=I2*R
15 mar 19:34
elek: | | U2 | |
a jak z tego |
| zrobić I2*R ? |
| | R | |
15 mar 22:23
15 mar 22:28
elek: to U2 to moc czyli P ?
15 mar 22:28
Jacek: nie, U2=I2*R2, jak się upierasz...masz P=U*I oraz I=U/R, podstawiasz I z prawa Ohma do wzoru
na moc i masz P=U2/R
15 mar 22:53
elek: to czemu P=I2*R ?
15 mar 23:04
Qulka: bo zależnie co masz dane podstawiasz albo jedną albo drugą wielkość wzorem z prawa Ohma
15 mar 23:05
15 mar 23:07