znajdz wszystkie mozliwe zestawy ocen
Karin: Uczen w ciagu semestru otrzymal z matematyki mniej niz 10 ocen, wsrod ktorych nie bylo oceny
celujacej. Srednia jego ocen wyniosla 4,625. Znajdz wszystkie mozliwe zestawy ocen otrzymanych
przez ucznia. Przyjmij, ze nauczyciel matematyki nie stawia ocen ani z plusem ani z minusem.
Zakoduj kolejno najwieksza mozliwa liczbe otrzymanych ocen bardzo dobrych,dobrych,
dostatecznych.
odp to 731.
pomozcie nie wiem w ogole co z tym zrobic
15 mar 18:28
Janek191:
4,625 * 8 = 37
Czyli suma ocen = 37 i jest 8 ocen.
Np.
| 3*5 + 5*4 + 1*2 | |
| = 4,625 |
| 8 | |
Trzy 5 , pięć 4 i jedna 2
−−−−−−−−−−−
Kombinuj dalej
15 mar 18:36
Janek191:
Siedem 5 i jedna 2
−−−−−−−−−−−−−−−−
| 4*5 + 3*4 + 1*3 + 1*2 | |
| = 4,625 |
| 8 | |
Cztery 5 , trzy 4, jedna 3 i jedna 2
−−−−−−−−−−−−−−−−
itd.
15 mar 18:43
Karin: Dzieki za pomoc
15 mar 21:37