srednia arytmetyczna
dana78: b) Długosć snu uczniów pewnej klasy przedstawia się nastepujaco:
LICZBA GODZIN SNU LICZBA UCZNIÓW
6 3
7 6
8 6
9 12
10 2
11 1
15 mar 17:56
Janek191:
_
| | 3* 6 + 6*7 + 6*8 + 12*9 +2*10 + 1*11 | |
x = |
| = |
| | 3 + 2*6 + 12 + 2 + 1 | |
15 mar 17:58
dana78: =25851 =5,05
15 mar 19:00
Michał: coś ci źle wyszło, bo skoro najkrótsza ilość snu to 6 godzin, a tobie srednia wyszła 5 z
kawałkiem
15 mar 19:19
Janek191:
Masz rację Michale
−
x > 8
15 mar 19:30
dana78: to co źle policzyłam?
15 mar 19:47
5-latek: Masz kalkulator to sprawdz
15 mar 19:51
dana78: a co bedzie medianą a co dominantą
Me−
D− 6
15 mar 20:20
Janek191:
D = 9 bo występuje najwięcej razy ( 12)
| | a15 + a16 | | 8 + 9 | |
Me = |
| = |
| = 17: 2 = 8,5 |
| | 2 | | 2 | |
bo wyniki uporządkowane są następująco
6,6,6,7,7,7,7,7,7,8,8,8,8,8,8,9, ....
15 mar 20:36
dana78: a15 to parzyste a16 nieparzyste
15 mar 20:48
dana78: a15 a16
15 mar 20:49
Janek191:
a
15 = 8 a
16 = 9
a
1,a
2, ....., a
15 I a
16 , ..., a
30
| | a15 + a16 | |
Me = |
| bo wszystkich liczb ( wyników ) jest 30. |
| | 2 | |
I wtedy nie ma liczby środkowej !
15 mar 20:57
dana78: nic z tego nie rozumiem wszystko mam źle
15 mar 21:13
dana78: Moje zadanie wyglada tak :
a)
| | 15+17+18+19+20+21+21+21+21+21+22+23+23+24+26+28 | |
a= |
| =31915=21,26 |
| | 15 | |
D=21
Me=21
b)
x=
3*6+6*7+6*8+12*9+2*10+1*113+2*6+12+2+1 =
25830=8,6
D=9
Me=
a15+a162=
8+92=17:2=8,5
15 mar 21:21
Daansa: Daj całą treść zadania i powiedz co masz obliczyć to Ci pomogę
15 mar 21:59
dana78: oblicz srednią srytmetyczną mediane i dominante nastepujacego zestawu danych
a) zważono 15 losowo wybranych z dostawy głowek czosnku otrzymujac dane(waga głowki w g)
15,28,24,19,18,21,22,21,26,20,21,17,23,21,23
b) Długosć snu uczniów pewnej klasy przedstawia się nastepujaco:
LICZBA GODZIN SNU LICZBA UCZNIÓW
6 3
7 6
8 6
9 12
10 2
11 1
powyżej w poscie jest tak jak ja mam zrobione
15 mar 22:04
Daansa: wiesz w ogóle czym jest średnia arytmetyczna, mediana i dominanta?
15 mar 22:06
Janek191:
Jest 4 liczby 21 , a nie 5 !
15 mar 22:07
Janek191:
Zrobiłem CI te zadania

D = 21
Me = 21
Jest dobrze.
15 mar 22:08
Janek191:
b) Masz zrobione wyżej
15 mar 22:09
dana78: dzisiaj to ja już nic nie wiem , mam w zeszycie ale już nie mam sił cały dzien nad
zadaniami siedze i pustka we łbie
Srednia arytmetyczna to średnia z kilku liczb dodanych do siebie i podzielonych przez ich ilosć
dominanta to wartosć która najczęsciej wystepuje w szeregu
mediana to szereg uporzadkowany od najmniejszej do najwiekszej
15 mar 22:09
Janek191:
Kliknij po lewej stronie − kolor niebieski na:
elementy statystyki i poczytaj
15 mar 22:11
Daansa: Przepraszam nie zauważyłem, że ktoś ci tutaj pomaga. Janek191 ma czarny nick, już stąd uciekam
15 mar 22:11
Janek191:
Mediana źle !
15 mar 22:12
dana78: jasne ze 4 liczby 21 już mi si mieni w oczach wiem Janek191 ze zrobiłeś − dzieki,ale
5−latek wciąż mi miesza ze ju ż nw co jest dobrze a co ja robie źle
15 mar 22:12
dana78: Daansa nie uciekaj
15 mar 22:13
dana78: ok a) D=21
Me= nie wiem
b) D=9 bo 9 jest najwiecej
Me=9+82=172=8,5
czy tak?
15 mar 22:23
Qulka: tak dominanta D=9
15 mar 22:32
dana78: a mediana w a i w b?
15 mar 22:38
Qulka: a) ustawiasz kolejno
15,17,18,19,20,21,21,21,21, 22,23,23,24,26,28
↑
Mediana to środkowa czyli 21
Dominanta to ta co najczęściej czyli też 21 (bo 4razy)
średnia (15+17+18+19+20+21+21+21+21+22+23+23+24+26+28)/15 =319/15 = 21,2667
15 mar 22:38
Qulka: b) o 21:21 masz dobrze
15 mar 22:40
dana78: no ok, dzieki ale co z medianami w a i b
15 mar 22:42
Qulka: mediana w a) jak napisałam ciut wyżej to 21 i tak jak Ty napisałaś o 21:21 bo tam masz dobrze
policzone
15 mar 22:48
Daansa: Napisała Ci wyżej gdzie dokładnie znajduje się mediana w a) i jak ją wyliczyć

w b) mediana to
6,6,6,7,7,7,7,7,7,8,8,8,8,8, 8 , 9 ,9,9,9,9,9,9,9,9,9,9,9,10,10,11
↑ ↑
15 mar 22:49
Daansa: tutaj bierzemy dwie liczby, bo wszystkich w sumie jest 30. A trzydzieści jest liczbą parzystą
15 mar 22:50
dana78: czyli 8+9/2 =17/2 = 8,5 to tez mam dobrze?
15 mar 22:52
Daansa: tak
15 mar 22:53
Daansa: Jeszcze czy na pewno zrozumiałaś

średnia arytmetyczna, mediana i dominanta z liczb:
1,8,6,7,9,11,15,2,6,4,6
15 mar 22:54
dana78: 
dzieki ale i tak brak mi rozwiazan do zadań z ciągów
a) arytmetyczny a
3+14 i a
11+34 wyznacz a
1
b) geometryczny a
1=32 a
4=−3 wyznacz iloraz
15 mar 22:56
Daansa: jak zrobisz to wyżej to ci pomogę z tym
15 mar 22:57
Janek191:
a)
Napisz dobrze
15 mar 22:58
dana78: średnia =752=37,5
mediana= 1,2,4,6,6,6, 7, 8,9,11,15
↕ ↕
6+72
dominanta=6
15 mar 23:01
Janek191:
b) a
n = a
1*q
n−1
więc
a
1 = 32
a
4 = a
1*q
4−1 = a
1*q
3 = 32*q
3 = − 3
Dobrze to przepisałaś ?
15 mar 23:01
dana78: a) arytmetyczny a3=14 i a11=34 wyznacz a1
b) geometryczny a1=32 i a4=−3 wyznacz iloraz
15 mar 23:02
Janek191:
Me − źle
Liczba środkowa to 6
Me = 6
15 mar 23:03
Daansa: Średnia źle i mediana źle

popraw
15 mar 23:03
dana78: Janek191 tak przepisałam
15 mar 23:06
Janek191:
a) an = a1 = ( n −1)*r
więc
a3 = a1 + 2 r = 14
a11 = a1 + 10 r = 34
Odejmujemy stronami
( a1 + 2 r) − ( a1 + 10 r) = 14 − 34
− 8 r = − 20
r = 2,5
======
a1 + 2*2,5 = 14
a1 = 14 − 5 = 9
=============
15 mar 23:06
Janek191:
Coś z dodawaniem masz kłopoty ?
15 mar 23:08
dana78: nic już nie rozumiem
15 mar 23:08
Daansa: Dana zrób jeszcze raz tą średnią i mediane, a do ciągów zaraz dojdziemy. Nie wszystko naraz
15 mar 23:09
dana78: od 14 siedze nad matmą mam dosyć ...
15 mar 23:09
Janek191:
W b) powinno być a
4 = − 4
wtedy
=========
15 mar 23:10
dana78: średnia =752=37,5
mediana= 1,2,4,6,6, 6,7,8,9,11,15
↕ ↕
6+62=122=6
dominanta=6
15 mar 23:11
Daansa: Dana, ale dlaczego w średniej dzielisz przez 2? i dlaczego w medianie bierzesz 2 cyfry?
15 mar 23:14
dana78: srednia 7511=6,81
mediana =6
15 mar 23:17
Daansa: mamy sobie takie coś
1,3,5,7,6,4
| | 5+7 | |
mediana tego to |
| bo jest 6 cyfr(parzyste) |
| | 2 | |
2,3,4,5,6
mediana tego to 4, bo mamy 5 cyfr (nieparzyste)
średnia arytmetyczna(czyli ile średnio ktoś np. ma wzrostu)
Mamy kilka wzrostów
180 cm, 160 cm, 170 cm, 175 cm, 190 cm
| 180+160+170+175+190 | | wzrosty | |
| |
| |
| 5 | | ilość w sumie wzrostów | |
15 mar 23:17
Daansa: i teraz ci wyszło dobrze

to teraz ciagi
15 mar 23:21
dana78: zaczynam łapać ale mi cieżko to przychodzi
15 mar 23:21
Daansa: a
3=14 i a
11=34
Masz dwie liczby, które możesz(a w tym zadaniu musisz) podstawić do wzoru
a
n=a
1+(n−1)*r
r= różnica ciągu
n=numer wyrazu
robisz z tego układ równań
{a
3=14
{a
11=34
{a
1+(3−1)*r=14
{a
1+(11−1)*r=34
i teraz to oblicz
15 mar 23:24
dana78: dzieki Daansa na dzisiaj chyba wystarczy mi dzieki bardzo, jutro tu wróce. musze wstać
do pracy...ehhh dzieki
15 mar 23:25
dana78: chwila , licze
15 mar 23:25
dana78:
{a1+2r=14
{a1+10r=34
−8r=20
r=2,5
15 mar 23:29
Daansa: a
1=
15 mar 23:30
Daansa: jak tak ładnie ci to wyszło i szybko to a
1 też obliczysz!
15 mar 23:31
dana78:
a1+2*2,5=14
a1=14−5=9
a1=9
15 mar 23:32
Janek191:
Powinno byc
− 8 r = − 20
r = 2,5
15 mar 23:33
dana78:
tak mój bład ma byc −20
15 mar 23:33
Daansa: 
Dzięki Janek za zauważenie, sam bym to przeoczył

to teraz geometryczny
15 mar 23:35
Daansa: Ciąg geometryczny wzór:
an=a1 * qn−1
q= iloraz ciągu
n=który wyraz
15 mar 23:37
Daansa: tylko teraz nie jestem pewien czy ona sama to robi czy kopiuje..
15 mar 23:38
dana78:
an=a1*qn−1
a1=32
a4=a18q4−1
a1*q3=32*q3=−3
q3=−3:32=−332
q3=−432=18
q=−12
15 mar 23:42
dana78: nie kopiuje już setny raz to wałkuję mam juz od Janka191 rozwiązanie chodzi mi tylko o
zrozumienie tego i czy jest dobrze policzone
15 mar 23:44
Daansa: No dobrze dobrze

Już sprawdzam
15 mar 23:46
Daansa: a1=32 i a4=−3
skąd ci nagle wyszło
| | −4 | |
q3= |
| , gdy linijke wyżej miałaś co innego?  |
| | 32 | |
15 mar 23:50
dana78: czeski błąd i dalej bzdury, zmęczenie
15 mar 23:52
dana78: q3=−332 i dalej nie wiem
15 mar 23:54
Daansa: ehh powiedzmy, że ci wierze
15 mar 23:54
15 mar 23:55
dana78: aha dzieki
15 mar 23:56
dana78: Bede mogła Cie prosic o pomoc jak bede miała z innymi zadaniami kłopoty?
15 mar 23:57
dana78: Dobranoc
15 mar 23:57
Daansa: jeżeli mamy
a2=4
a=√4
a=2
a3=8
a=3√8
a=2
itd.
15 mar 23:57
Daansa: Jak będę na forum to tak, ale wiele osób Ci tutaj pomoże
15 mar 23:57
dana78: ale nikt nie tłumaczył mi tak jak Ty
15 mar 23:58
Daansa: bo przeoczyli ten temat, spokojnie tutaj pomogą Ci tylko musisz poprosić o szczegółowe
wyjaśnienie
15 mar 23:59
5-latek: Spierwiastkuj to pierwiastkien stopnia trzeciego
Pierwiastek stopnia nieparzystego z liczby ujemnej istnieje
bo np
3√−8=−2 bo −2*−2*−2=−8
16 mar 00:02
Qulka: bo najlepiej jak tłumaczy jedna osoba..więc jak już Ci ktoś pomaga to nikt więcej się nie wcina
i dlatego
16 mar 00:04
Daansa: i ja nawet zauważyłem, że źle podstawiałem, ale metoda ta sama
16 mar 00:05