tangensy
problem: tg15st+1/tg15st ? Proszę o pomoc! Wiem ze pewnie to sie okaże banalne ale licze juz po raz 7
nie dalej mi nie wychodzi
15 mar 17:52
ICSP: Pokaż jak liczysz
15 mar 17:54
yolex: sin15/cos15+cos15/sin15=(sin215+cos215)/(sin15cos15)=1/(0.5sin30) i podstaw.
15 mar 17:55
5-latek: | | 1 | | 1 | |
ctgx= |
| wiec tgx+ctgx=tgx+ |
| ≥2 |
| | tgx | | tgx | |
tg15 stopni = 2−
√3
| | 1 | |
2−√3+ |
| =usun niewyniernosc z mianownika i licz |
| | 2−√3 | |
15 mar 18:01
problem: wielkie dzięki!
15 mar 18:03
5-latek: tg15o=tg(45−o−30o) masz na to wzor tg(α−β)= a wartosci 45o i 30 o przeciez znasz
15 mar 18:05