ciągi
dana78: w ciagu arytmetycznym a3 = 14 i a11 = 34 wyznacz a1
W ciagu geometrycznym a1 = 32 i a4 = −3 Wyznacz iloraz ciągu
15 mar 17:48
yolex: a1+2r=14, a1+10r=34 Rozwiąż to.
32q3=−3
15 mar 17:52
15 mar 17:53
dana78: ja tak policzyłam czy dobrze nie mam pojecia Eta sprawdz, popraw...
a11=a3+8r
a34=14+8r
23=8r/:8
r=1
a3=a1+1r
14=a1+1r
a1=13
15 mar 18:15
dana78: kttoś mi powie czy jest dobrze?
15 mar 18:50
dana78: W ciagu geometrycznym a
1 = 32 i a
4 = −3 Wyznacz iloraz ciągu
a
1=32
a
4=−3
a
4=a
1*q
3
a
4=32*
3=−4
32*q
3=−3 /:32
q
3= ....

?
15 mar 18:54