Optymalizacja. Mogę prosić o wskazówki jak to rozwiązać?
avg: Na wykresie funkcji y=1/4x4−x3−5x2+22x+50 znajdz współrzędne punktu A, którego odległość od
prostej o równaniu y=−2x−22 jest najmniejsza.
15 mar 17:48
avg: Jakieś pomysły?
15 mar 17:57
Janek191:

Pewnie odległość od "wierzchołka" będzie najmniejsza ?
15 mar 18:06
Janek191:
Znajdź minimum funkcji y = f(x) i oblicz odległość od danej prostej .
15 mar 18:08
Qulka: 2x+y+22=0
| | |2x+1/4x4−x3−5x2+22x+50+22| | |
d= |
| − min |
| | √22+12 | |
np pochodna
15 mar 23:52