Wysokość h [m], na której znajduje się rzucona w górę piłka,
Agnes : Wysokość h [m], na której znajduje się rzucona w górę piłka, zmienia się w zależności od czasu,
t[s] zgodnie ze wzorem h(t) = 5,8 + 10t − 52. Oblicz, przez ile sekund piłka będzie się
znajdowała na wysokości nie mniejszej niż 10m.
15 mar 17:45
yolex: Rozwiązujesz nierówność h(t)≥10. Mam wrażenie, że we wzorze powinno być t2 (albo −t2, albo
−5t2 albo jeszcze coś innego)
15 mar 17:48
Agnes : Fakt, tam powinno być 5,8 + 10t − 5t2
15 mar 17:51
Agnes : Nadal nie ogarniam..
15 mar 17:59
yolex: −5t2+10t+5,8 ≥10, czyli −5t2+10t−4,2≥0. Δ=16 itd. Potem wyznacz długość przedziału, który
jest zbiorem rozwiązań.
15 mar 18:02
Agnes : Wychodzi delta ujemna.
15 mar 18:04
yolex: Δ=100−4*(−5)*(−4,2)=100−84
15 mar 18:06
Agnes : ok mam
15 mar 18:09
Agnes : dzieki bardzo
15 mar 18:14