nieskończony ciąg geometryczny
Wojtek: Pierwszy wyraz nieskończonego ciągu geometrycznego jest równy −1, a suma wszystkich jego
wyrazów jest równa ilorazowi tego ciągu. Drugi wyraz tego ciągu jest równy:
proszę o pomoc, nie wiem w ogóle o co chodzi
15 mar 17:39
15 mar 17:44
yolex: Masz równanie: −1/(1−q)=q. (Ze wzoru na sumę)
Stąd −1=q−q2, czyli q2−q−1=0.
Rozwiązujesz je i wybierasz to q, które spełnia |q|<1. Masz pierwszy wyraz i iloraz, to liczysz
drugi wyraz.
15 mar 17:46
Wojtek: wyszło mi, że
oba spełniają założenie 1>q>−1 czy gdzieś popełniłem błąd?
16 mar 18:45
Wojtek: wyszło mi, że
oba spełniają założenie 1>q>−1 czy gdzieś popełniłem błąd?
16 mar 18:45