znajdź szukany czas
ralfik: Z jednego punktu wyruszają jednocześnie w tym samym kierunku trzy ciała z prędkościami
odpowiednio równymi 20km/h, 40km/h, 60km/h. Drugie ciało rozpoczyna ruch o 2 godziny później
niż pierwsze. Po jakim czasie od chwili rozpoczęcia ruchu przez drugie ciało powinno wyruszyć
trzecie ciało, aby dogonić pierwsze ciało równocześnie z drugim.
29 lis 12:42
aadriaan: ciężko będzie
29 lis 15:43
ralfik: pomoże ktoś
29 lis 16:02
magdaaa: I−20km/h
Po 2 godzinach przebyło już 2*20=40 km
II− 40km/h to ciało musi nadrobić te 40 km, a że porusza sie 2 razy szybciej to po następnych 2
godzinach dogoni ciało pierwsze
Będzie to na 80tym kilometrze
III−60km/h. To ciało ma więc dogonić tamte na 80 tym kilometrze
t=80km: 60 km/h
t=80/60 h=1 20/60 h =1h 20 minut
2h−1h20 minut=40 minut
a więc musi wyruszyc 40 minut później
chyba dobrze
29 lis 17:14
30 lis 08:00