Proszę o rysunek
PROTON: Objętość prostopadłościanu ABCDA1B1C1D1 jest równa 144 cm3 pole podstawy ABCD jest równe
12 cm2 , a pole przekroju płaszczyzną ABC1D1 wynosi 12√10 . Oblicz długość przekątnej
prostopadłościanu .
15 mar 17:26
Janek191:

V = a*b*c = 144
P
p = a*b = 12
Mamy
P
p = a*b = 12
V = a*b*c = 144
więc
c = 12
======
x
2 = b
2 + c
2 = b
2 + 144 ⇒ x =
√ 144 + b2
a*x = 12
√10
a*
√ 144 + b2 = 12
√10 − podnosimy do kwadratu
a
2*( 144 + b
2) = 144*10
| | 144 | |
a2 * ( 144 + |
| ) = 144 *10 |
| | a2 | |
144 a
2 + 144 = 144*10 / : 144
a
2 + 1 = 10
a
2 = 9
a = 3
====
=============
Długość przekątnej prostopadłościanu
d =
√ a2 + b2 + c2 =
√ 9 + 16 + 144 =
√169 = 13
Odp.
d = 13 cm
=========
16 mar 12:29