proszę o sprawdzenie
Michał: udowodnij że największa wartość funkcji g(x) = log
1/3 (x
2 + 1) − log
1/3 6x jest równa
1
| | x2 +1 | | 1 | |
log1/3 |
| = log1/3 |
| x ≠ 0
|
| | 6x | | 3 | |
3(x
2 +1) = 6x
3x
2 +3 − 6x = 0
x
2 −2x +1 = 0 Δ = 0 x
1 = 1 czyli L = P
czy to wystarczy
15 mar 16:44
Mila:
D:
x>0
Masz wykazać ,że dla każdego x>0 zachodzi nierówność:
g(x)≤1
15 mar 17:06
Mila:
i istnieje x, taki, że g(x)=1
15 mar 17:13
Michał: nie wiem czy dobrze myślę
x2 −2x +1 ≤ 1
x2 −2x +1 − 1 ≤ 0
x2 −2x ≤ 0
x(x − 2 ) ≤ 0 ⇒ x ∊ < 0 , 2 >
15 mar 17:17
Mila:
| | 1 | |
Funkcja logarytmiczna o podstawie |
| , więc inna nierówność: |
| | 3 | |
Badamy kiedy prawdziwa jest nierówność:
x>0
x
2+1≥2x⇔
x
2−2x+1≥0⇔
(x−1)
2≥0 i (x−1)=0 dla x=1∊D
15 mar 18:17
Michał: dziękuję bardzo
| | 1 | |
zapomniałem że log przy podstawie |
| jest funkcją malejącą |
| | 3 | |
15 mar 18:35