matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stożek
mała:
muszę obliczyć pole i objętość stożka o kącie rozwarcia 120
o
(stopni) i wysokości 5
29 lis 12:42
R.W.16l:
Objętośc
1
V=
*S*h
3
h/a/=5 r=a
√
3
Pp/S/=πr
2
→ Pp/S/=π(5
√
3
)
2
→ Pp/S/=75π
1
V=
*75π*5=125π
3
Pole: P=π*r(r+l) l=2a=10 r=5
√
3
P=75π+50
√
3
π=25π(3+2
√
3
) sorry za głupi rysunek xD − pierwszy raz
korzystałem z pitagorasa... przyprostokątna krótsza − a, dłuższa a
√
3
, przeciwprostokątna − 2a
29 lis 13:01