Przekroj graniastosłupa
mleko: Przekrój graniastosłupa prawidłowego trójkatnego, zawierający krawędź dolnej podstawy i punkt
przeciwległej krawędzi bocznej, jest nachylony do płaszczyzny podstawy pod kątem α = 30stopni.
Oblicz pole tego przekroju, jeśli wiadomo, że odcina on od danego graniastosłupa o objętości V
= 2√63
15 mar 16:31
mleko: pomóżcie....
15 mar 18:38
dero2005:
ale co odcina?
15 mar 18:41
mleko: odcina on od danego graniastosłupa ostrosłup... przepraszam nie dopisałem
15 mar 18:48
dero2005:
wstawiamy do pierwszego wzoru
| a2√3*a2 | | 2√6 | |
| = |
| ⇒ a = 3√16√2 |
| 12 | | 3 | |
h = 2w = a
nie wiem jaki powinien być wynik, bo wychodzi trochę dziwny
15 mar 19:09
mleko: ok. dzieki za pomoc
15 mar 21:11