prostokąt
Tak: | | 15 | |
sinus kąta jaki tworzą przekątne prostokąta o polu 60 jest równy |
| . Oblicz jego obwód |
| | 17 | |
| | 1 | |
skorzystałam z wzoru P = |
| x |AC| x |BD| x sinα i skoro przekątne są takie same to wyszło |
| | 2 | |
mi takie coś:
| | 1 | | 15 | |
60 = |
| x2 x|AC| x |
| |
| | 2 | | 17 | |
|AC|=|BD|=68
czy jest to dobrze zrobione? jeśli tak to co dalej, bo nie mam pojęcia?
15 mar 16:19
Tak: up
15 mar 16:36
Janek191:

P = 2 x
2*sin α
x =
√34
15 mar 16:48
Janek191:
| | 225 | | 64 | | 8 | |
cos α = √ 1 − sin2α = √ (1 − |
| ) = √ |
| = |
| |
| | 289 | | 289 | | 17 | |
| | 8 | |
b2 = x2 + x2 − 2 x2 cos α = 2*34 − 68* |
| = 68 − 32 = 36 |
| | 17 | |
b =
√36 = 6
===========
a
2 + b
2 = (2x)
2 = 4 x
2
a
2 + 36 = 4*34
a
2 = 136 − 36 = 100
a = 10
======
Obwód prostokąta
L = 2a + 2 b = 20 + 12 = 32
======================
15 mar 16:55
Tak: P = 2 x2*sin α − skąd ten wzór?
15 mar 16:57
Mila:

α− kąt ostry
a*b=60
P
▭=4*P
ΔBPC⇔
x
2=34
x=
√34
p=|AC|=2
√34
W ΔBPC:
b
2=x
2+x
2−2*x*x*cosα
b
2=68−32
b
2=36
b=6
6
2+a
2=(2
√34)
2
36+a
2=4*34
a
2=100
a=10
spr.
P=6*10=60
2a+2b=2*(6+10)=32
===============
15 mar 16:58
Tak: dzięki wielkie za odpowiedzi, ale skąd te wzory: kolejno P = 2 x2*sin α u Janka i 4*(
*x*x*sinα) u Mili?
15 mar 17:01
Janek191:
Twierdzenie kosinusów
15 mar 17:05
Janek191:
Pole jednego Δ
P = 0,5 x2*sin α
pole prostokąta jest 4 razy większe, więc
P1 = 4*0,5 x2 sin α = 2 x2 sin α
15 mar 17:07
Mila:

Przekątne dzielą prostokąt ( równoległobok) na 4 trójkąty o równych polach.
P▭=a*b
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABP= |
| *a* |
| b= |
| (a*b)= |
| P▭ |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔBCP= |
| b* |
| a= |
| (a*b)= |
| P▭ |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
15 mar 17:12
Tak: dziękuję bardzo
15 mar 17:20
Mila:
15 mar 17:28