hmmm
pochodna2: prosta o równaniu y= −0,75 jest styczna do wykresu funkcji f(x) = 0,5x
4 −x + a.
a) znajdz wspolrzedne punktu stycznosci
b) oblicz wartość współczynnika a
proszę o porady/wskazówki, jak się do tego zabrać?
| | 3 | |
F'(x)=a=− |
| , ale czy to coś da? co dalej? ta niewiadoma a mnie wprowadza w błąd. |
| | 4 | |
15 mar 16:08
pochodna2: Ω≥≤
15 mar 16:23
wok: f(x) = f'(x) − punkt stycznosci
15 mar 16:32
daras: jeśli jesteś
pochodną2 powinnas to wiedziec
15 mar 16:36
pochodna2: w tym właśnie tkwi cały problem − jak zrobić pochodną od tej funkcji? jak traktować "a"?
@daras, ale nie wiem
15 mar 16:43
daras: dla mnie a = stała i tak ją bym potraktował=pominął
15 mar 17:54