matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podziel wielomian
jatyiona:
Podziel wielomian x
4
+16 przez wielomian x
2
+2
√
2
x+4
15 mar 16:05
M:
13 lip 06:07
Z.K:
x
4
+16=(x
2
+4)
2
−8x
2
=(x
2
+4)
2
−(
√
8
x)
2
= =(x
2
+4−
√
8
x)(x
2
+4+
√
8
x)=(x
2
−2
√
2
x+4)(x
2
+2p[2}+4) (x
4
+16)/ (x
2
+2
√
2
x+4)= x
2
−2
√
2
x+4
13 lip 09:30