Przekształcenia trygonometryczne
martynka21: Cześć, mam za zadanie przekształcić wyrażenie:
(cos2α + 1)/(2sin2α * sin4α)
do postaci:
(1+ sinα)/(2sinα * cos
2α)
Ma ktoś jakiś pomysł? Mam jutro z tego kartkówkę
15 mar 15:57
Janek191:
zastosuj wzory na:
cos 2α = , sin 2α = , sin 4α =
może coś z tego wyjdzie
15 mar 16:00
martynka21: Ta zależność wychodzi mi z zadania: Dany jest trójkąt równoramienny, o kącie przy podstawie
równym 2 α. Mam za zadanie wyznaczyć stosunek \frac{R}{r}.
Może komuś uda się to wyznaczyć zgodnie z odpowiedzią?
15 mar 17:00