proszę o sprawdzenie
Michał: Udowodnij że jedynym rozwiązaniem równania 25m2 − 9 n2 = 44 w zbiorze liczb
naturalnych jest para m = 5 i n = 8
(5m − 3n )(5m + 3n) = 7 *7
teraz podstawiłem
( 5*4 − 3*8)*( 5*4 + 3*8) = 7*7
1 * 49 = 49
L = P
czy tak może być
15 mar 15:39
J:
7*7 ≠ 44
15 mar 15:42
Janek191:
Po prawej stronie jest 44 czy 49 ?
15 mar 15:43
Michał: przepraszam tam jest
25 m2 − 9n2 = 49
15 mar 15:49
Janek191:
I jeszcze sprawdź dla
( 5 m − 3n)*( 5 m + 2n ) = 1*49 lub 49*1
15 mar 15:50
Janek191:
Miało być
( 5 m − 3 n)*( 5 m + 3n ) = 1*49 lub = 49* 1
15 mar 15:51
Michał: nie bardzo wiem co mam jeszcze sprawdzić
15 mar 15:56
Janek191:
Sprawdziłeś dla 1*49
( 5 m − 3 n)*( 5 m + 3n) = 1*49
5m − 3n = 1
5m + 3 n = 49
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
10 m = 50
m = 5
5*5 − 3n = 1
3n = 25 − 1 = 24
n = 24 : 3 = 8
m = 5
n = 8
=====
15 mar 16:05
Janek191:
( 5 m − 3 n)*( 5m + 3n) = 7*7
5m − 3 n = 7
5 m + 3 n = 7
−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
− 6 n = 0 − sprzeczność , bo n∊ ℕ1
oraz
( 5 m − 3n)*( 5 m + 3 n ) = 49*1
5 m − 3 n = 49
5m + 3 n = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
− 6 n = 48
n = − 8 ∉ ℕ1
koniec
15 mar 16:09
Michał: proszę mi powiedzieć na jakiej podstawie przyrównujemy L do P = 1 * 49
5m − 3n = 1
5m + 3 n = 49
15 mar 16:23
Janek191:
1*49 = 1*49
więc
1 = 5m − 3 n
49 = 5m + 3n
15 mar 16:27
Michał: dziękuję bardzo
15 mar 16:35