matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
zorka:
lim
x
⇒
5
√
x
2
−9
−4
x−5
15 mar 15:29
Janek191:
√
x
2
− 9
− 4
x
2
−9 −16
√
x
2
− 9
+ 4
f(x) =
=
=
x − 5
x
2
− 25
x + 5
x + 5
=
√
x
2
− 9
+ 4
więc
5 + 5
10
lim f(x) =
=
√
25 − 9
+ 4
8
x→5
15 mar 15:38
Janek191:
W liczniku i mianowniku wykorzystano wzór
a
2
− b
2
a − b =
a + b
15 mar 15:53
zorka:
dziękuje
15 mar 16:08